Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Жасмините в моята градина

Снимка към публикация

Вече не помня кога за първи път вдишах аромата на жасмин, но това, което със сигурност помня, че беше любов от първо вдишване. Жасмините винаги са били част от цветята, които отглеждам, така както ароматът на жасмин винаги има място в един парфюм по-малко или повече.

В тази публикация ще разкажа за видовете жасмини в моята градина, които освен източник на вдъхновение, са също много подходящи за експериментиране с техниката анфльораж.

Растенията от род Жасмин (Jasminum) принадлежат към семейство Маслинови (Oleaceae). Всички видове са тропически и при нашите климатични условия се отглеждат като стайни растения с някои изключения. Те са увивни и катерливи растения, които се нуждаят както от пространство, така и от подпори, за които да се залавят.  Нуждаят се от много вода в периода от март до септември. По-долу ще опиша нюансите в ароматите на четирите вида жасмин, с които имам опит.


Обикновен жасмин (Jasminum officinalе)

Този вид жасмин е лесен за отглеждане. Има нужда от светлина, топлина, често и равномерно поливане и подхранване. Отглеждам го вътре през цялата година и се отрупва с цветове от края на февруари. 

Има малки и крехки бели ароматни цветове със силен и превземащ мирис. Ароматът е смесица от сладко-плодово, напомнящо на зрели праскови, маслено и кремообразно като в омайната гардения, пудреността на тонката и влажните, леко земни нотки на горския мъх. 

Арабски жасмин (Jasminum sambac)

Арабският жасмин е топлолюбив и обича много светлина и въздух, но се нуждае от покой през студените месеци. Отглеждам три растения от този вид в саксии и направих експеримент с тях през последните две години. Едната саксия оставих вътре в ателието на приблизително еднаква температура през цялата година, а другите две саксии от късна пролет до ранна есен са навън в градината, а през останалото време са вътре при температура около 8-10 градуса с по-оскъдно поливане в най-студените месеци. И трите жасмина цъфтят с тази разлика, че този, който е вътре целогодишно цъфти за кратко и с много по-малко цветове, а останалите два жасмина не спират да цъфтят до края на есента. Обожават слънцето и въздуха и се нуждаят от често поливане, когато са навън.

Цъфти със силно ароматни бели цветове, които са по-плътни и по-големи от тези на обикновения жасмин. Ароматът им е едновременно нежен, напомнящ на момини сълзи и люляк, но и интензивен, опияняващ като на зюмбюл. Свежите, зелени нотки го отличават от обикновения жасмин. Сладостта му не е толкова пудрена, колкото медена като на липата.

Естествен букет от нацъфтял арабски жасмин

Азорски жасмин (Jasminum azoricum)

Отглеждам този вид жасмин от три години в стайни условия и цъфти еднократно през юли или август. Досега не съм го изваждала навън, но възнамерявам да го направя и да видя как ще му се отрази свежия въздух и пространството. Има изключително деликатни и фини ароматни бели цветове. Ароматът му също е най-нежния от всички видове в градината ми. Напомня на жасмин самбак, но в много по-лек вариант. Ненатрапчив мирис с розови и зелени нюанси, подобни на палмароза и зелени, горчиви нотки на цвета на горчивия портокал.

Звездовиден жасмин (Trachelospermum jasminoides)

Този вид жасмин принадлежи към друго семейство - Тойнови (Apocynaceae). Бързо се развива и може да достигне до 2 метра. Моят е в саксия, но вече е висок около метър. Лятото е навън на двора, понася силното слънце при често поливане. Цъфти обилно като се отрупва с бели цветчета, наподобавящи на звезди от края на юни. Ароматът му е интензивен, с леки животински нюанси, сладко-меден напомнящ на липа.

За първи път срещнах звездовидният жасмин преди няколко години в Италия, а след това и в Гърция, където окончателно се влюбих в него. Когато е пуснат да расте свободно, може да покрие площ от няколко метра, а в периода на цъфтеж има силата да парфюмира въздуха на метри разстояние.

Стена от звездовиден жасмин в Криопиги, Гърция

И четирите вида жасмин са подходящи за използване в техниката анфльораж. Чудесен, богат на жасминови нюанси аромат се получава когато се комбинират и четирите вида в анфльораж.

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .

 

Може да ви допаднат и следните публикации: