Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Време за Роза Дамасцена

Снимка към публикация

Тя е единствената роза в градината ми, която цъфти само веднъж в годината. Първа идва, първа си отива. Заслужава цялото внимание в този кратък период докато краси и парфюмира пространството. Затова реших да я снимам всеки ден и да разкажа за времето си с нея.

В градината си имам два храста роза дамасцена, които вече са на четири години. За това време малките пръчки, които засадих тогава, се превърнаха в силни и буйни храсти, по-високи дори от мен. Боря се с вредителите с естествени средства - настойки от билки и други растения в градината. Всяка година към средата на април започвам често да навестявам храстите и с детски трепет наблюдавам малките пъпчици, които се появяват измежду тъмнозелените листа.

Появата на първата пъпка е винаги
повод за празник

Тази година заради студа, който се задържа по-дълго от обикновено, розите закъсняха. Моите започнаха да цъфтят едва в края на месец май. В деня, в който заминавах на розобер в Панагюрище, се отвори първия цвят като благословия. Даде ми от своята нежност и сила, а ароматът ѝ ме съпътстваше през целия път.

Първи отворен цвят, 27.05.2022 г.
гр. Плачковци

Когато се завърнах удома, започна и розобера в градината. В началото розите не бяха много. Не успявах да напълня дори една кошница. Все още беше студено и слънчевите лъчи не бяха достатъчни, за да стоплят пъпките.

Розобер първи ден, 31.05.2022 г.
гр. Плачковци

На втория ден розите все още бяха малко.

Розобер втори ден, 1.06.2022 г.
гр. Плачковци

Успоредно със събирането на цветовете, започнах и да ги суша. На снимката по-долу са почти изсушените рози от Панагюрище (в горната част на снимката), и розите от първите два дни, събирани в Плачковци (в долната част на снимката). Всеки цвят поставях обърнат надолу върху памучен плат на място, което не е осветено от слънчева светлина, за да се запази максимално цвета на венчелистчетата и формата на цвета.

Първите цветове за сушене, 01.06.2022 г.


 Розобер трети ден, 2.06.2022 г.
гр. Плачковци


Розобер четвърти ден, 3.06.2022 г.
гр. Плачковци

В някои дни не успявах да събера розите сутрин рано, но не пропусках да го направя вечер на залез.

Розобер пети ден, 4.06.2022 г.
гр. Плачковци

Обикновено сутрин към 7 часа преди началото на работния ден беше време, в което си говорех с розите. Окъпани в роса и едва погалени от първите слънчеви лъчи, те бяха като нежни розови кристали, преобразуващи цялото пространство и пръскащи своята магия.

Преди розобера, 05.06.2022 г.
гр. Плачковци

С всеки изминал ден храстите натежаваха все повече от отворилите се цветове. 

Розобер шести ден, 5.06.2022 г.
гр. Плачковци

В този ден направих първата си цветна есенция от роза дамасцена. Докато водата заедно с розовия цвят събираше слънчеви лъчи на открито, няколко земни пчели се изкъпаха в тичинковия прашец на розата. А розата, която избрах за есенцията, имаше дори няколко бели венчелистчета. 

Цветна есенция от Роза дамасцена


Розобер седми ден, 6.06.2022 г.
гр. Плачковци

Когато се налагаше да пътувам, след няколко дневно отсъствие розите ме посрещаха, натежали от изобилие.

Розобер осми ден, 11.06.2022 г.
гр. Плачковци


Розобер девети ден, 12.06.2022 г.
гр. Плачковци


Розобер десети ден, 13.06.2022 г.
гр. Плачковци

Към средата на юни времето започна рязко да се затопля и дамасцената ставаше все по-изобилна и натежала от цветове. Но това означаваше, че и края на розобера е близо.

Розобер единадесети ден, 14.06.2022 г.
гр. Плачковци

Да нареждам всеки цвят върху платното за сушене ми доставяше такова удоволствие и сякаш ме пренасяше в друго пространство. Така наредени розите изглеждаха като благородни дами в пищни кринолини в очакване на своите кавалери, с които да се впуснат в красив танц под мелодичните звуци на Йоханес Брамс.

Валсът на розите :)

Розите, които бяха наредени за сушене, парфюмираха помещенията силно със своя аромат и дълго след като ги бях събрала, се носеше остатъчен мирис, който напомняше за тяхното присъствие.

Рози дамасцена в процес на сушене

Последните цветове роза дамасцена отидоха за експеримент - анфльораж с други рози от градината ми.

Пет вида рози от розовата ми градина - Роза дамасцена, Роза Jasmine, Роза Wollerton Old Hall, Роза Nostalgia, Роза Crocus


Анфльораж от 5 вида рози

Изсушените рози са прибрани и в очакване да бъдат изпращани заедно с поръчките на клиенти. Може да се ползват като потпури за декорация и ароматизиране на помещения, за чай или като добавка в кафето, за ароматни вани или сашета под възглавницата за спокоен сън.

Изсушени розови цветове, 2022 г.

Снимките в галерията са само от сезон 2022 година от градината в Плачковци.

 

Галерия

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .

 

Може да ви допаднат и следните публикации: