Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Роза Wollerton Old Hall

Снимка към публикация

Розата Wollerton Old Hall е една от първите рози, които засадих преди пет години в своята градина. Помня, че я поръчах онлайн от градински център ОАКПЛАНТС и я избрах не заради цветовете ѝ, а заради описанието на аромата. Wollerton Old Hall е една от най-ароматните сред розите на Дейвид Остин. Кръстена е на красива частна градина, създадена през 16 век в Шропшир, Великобритания. Принадлежи към семейството на английските мускусни рози. Катерлива роза, която ако бъде оставена да расте свободно, може да достигне до 3,75 метра. Това лято моята достигна 2 метра. Цъфти обилно до късна есен, когато температурите не падат под нулата.

Пищност в шепа

Топчестите ѝ червени пъпки се превръщат в перфектно заоблени цветове във формата на бокал, обагрени в бледопрасковено до маслено жълто, които постепенно избледняват и се покриват с малки сладки червени точки. Цветовете ѝ видимо се открояват от останалите по форма и аромат. Розите напомнят много на божури. А ароматът ѝ е като на винтидж парфюм – интензивен, топъл, с наситени нотки на смирна, умело преплетени с деликатни цитрусови нюанси.

Ах, тези точки!

Розата Wollerton Old Hall съчетава в себе си елегантността и аромата на английските рози с продължителния цъфтеж на съвременните хибридни рози. Понася силното слънце, но се нуждае от добре дренирана почва и достатъчно влага. Има сравнително малко бодли и е устойчива на болести. Подходяща е както за арки, така и за стени и огради.

Силният аромат на тази роза не може да те остави равнодушен

Преди 3 години тази роза ме вдъхнови да създам своя първи солифлорен парфюм - toBeRose. Ароматът на розата беше толкова пищен, че сам по себе си беше парфюм. Моята задача беше да разглобя нейния аромат до съставните му части, за да мога да го пресъздам чрез етерични масла и абсолюта. Солифлорните парфюми се фокусират върху аромата на едно единствено цвете. И като такъв toBeRose трябваше да пресъздаде уханието на розата Wollerton Old Hall.

Парфюмът toBeRose и неговата вдъхновителка Wollerton Old Hall

Тази роза е прелестно бижу, което заслужава да краси и парфюмира всяка розова градина.
Всички снимки в публикацията са от личен архив.


 

Галерия

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .