Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Роза Tranquility

Снимка към публикация

Розите са на почит в двора ми. За съжаление вече не остана място (което и без това не е много) незаето от розови храсти. Освен това аз оставям розите да растат на воля. Подрязвам ги съвсем малко, колкото да се разклонят и обновят. За последните 5 години някои от тях надминават 2 метра височина. Обожавам ароматните рози. Те са истински извор на вдъхновение. Използвам ги за трениране на обонянието си. „Разглобявам“ техните ароматите на съставнити им части, за да ги претворявам след това в акорди или парфюмни композиции. Експериментирам с цветовете им под формата на тинктури и енфлоражи. Затова често ще пиша за тях тук.


Преди няколко седмици докато обикалях местния пазар в Трявна, погледът ми беше прикован от изложени за продан рози. При вида им така се ентусиазирах, че реших да си купя поне една. В следващия момент разумът взе да излага аргумент след аргумент срещу импулсивната ми идея. Просто вече не остана свободно място в двора. Тогава ми хрумна, че мога да опитам да отглеждам рози в саксия. Реших да попитам продавача дали имат силно ароматен сорт рози, който може да се отглежда в саксия. Той ми предложи щамбова роза, на която обаче не знаеше точното име, но ме увери, че е вид стара английска роза. В последствие успях да разбера какъв точно сорт е.

Щамбова роза Tranquility

Щамбовата роза има високо стъбло, което завършва със сферична корона. Предимството на тази група рози е, че са компактни и могат да се отглеждат в саксия, което ги прави изключително подходящи за ограничени пространства или тераси, когато липсва двор.

Освен с красивия си цвят, примамва и със съблазнителен аромат

Когато купих розата, имаше само пъпки, а от скоро вече цялата е обсипана с бели цветове. В началото пъпките са обагрени в розови нюанси, които с отварянето си стават постепенно бледожълти и накрая снежнобели. Венчелистчетата на тази роза са подредени в съвършена розетка, наподобяваща мандала. Ня допир са нежни като коприна. Цветовете са дълготрайни и стабилни. А ароматът ѝ е силен, смесица от свежи цитрусови нотки и сладко-плодов мирис, наподобяващ сочни малини. През различните части на деня се усещат различни нюанси в аромата. Рано сутрин е по-свеж, лимонов и воден. Като изпече слънцето и нагрее цветовете, започват да се нижат плодови нотки, примесени с пудреност и сладост. Ароматът ѝ се носи в градината и сякаш примамливо ме привиква когато не съм близо до нея.

Съвършено надиплен цвят

  Сортът роза Tranquility е част от селекциите на Дейвид Остин, които съчетават издръжливостта и силния характерен аромат на старите английски рози и повтарящия се цъфтеж на съвременните рози. 

В очакване съм да разтворят цветове и останалите рози в градината. Тогава ще се получи истинска розова симфония.


Всички снимки в публикацията са от личен архив.

 

Галерия

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .