Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Питоспорум

Снимка към публикация

За първи път видях този храст в Хърватия през април преди няколко години. Помня, че ароматът на цветовете му беше изпълнил въздуха и ме главозамайваше със силния, наситен мирис, подобен на жасмин. Най-напред го забелязах в хърватското село Стон като първоначално помислих, че е османтус, защото имаше подобни цветчета.

Цъфнали храсти питоспорум в Стон

Следващото място, на което го срещнах беше в Дубровник под една от крепостните стени. Храстите бяха отрупани с безброй цветове, които разпръскваха аромата си навсякъде във въздуха.  От другата страна на крепостната стена се разбиваха вълните на Адриатическо море и донасяха аромата на море, който се примесваше с ароматите на цъфналите храсти питоспорум.

Питоспорум под крепостните стени на Дубровник

Дали заради невероятното преживяване, което имахме по време на това пътуване или някакво мое лично увлечение към аромата, се влюбих в това растение и реших, че трябва да намеря начин да го отглеждам в градината си.


Pittosporum Tobira е вечнозелен храст, който произхожда от Източна Азия, но по-късно е пренесен в други части на света. Много често може да се срещне по Средиземноморието, тъй като средиземноморският климат е много подходящ за развитието му. В нашата страна може да се отглежда в южните части на Черноморието или на местата, където температурите рядко се задържат под нулата през зимата. Не понася особено силни течения, затова предпочита по-закътани места и е влаголюбив. Цъфти през април.

Питоспорумът цъфти с бели цветчета, които постепенно пожълтяват когато започнат да прецъфтяват

Не успях да захвана растението, което си донесох с мен от Хърватия, но го намерих в един градински център в България. Отглеждам го в саксия вече четири години, като първите три години целогодишно беше в ателието ми. Установих, че това не му се отразява много добре. Първите три години не цъфна нито веднъж. Миналото лято реших, че ще го изнеса в градината си и цяло лято беше навън при дъжд и силно слънце. Не обича засушаването и изисква често поливане, особено когато навън температурите са по-високи. И тази година ми се отблагодари за свежия въздух и слънчевите лъчи. В началото на февруари забелязах първите пъпки, а в края на март се показа в цялата си прелест. Все още е в ателието, където температурите са около 20 градуса, заедно с голяма част от топлолюбивите ми растения.

Първият отворил се цвят от питоспорума в моята парфюмна градина

Тъй като за първа година питоспорумът цъфти, реших да се порадвам на  тази гледка на отрупания с малки бели цветчета храст, затова се отказах да правя енфлораж. Но пък се отдадох на изучаване на аромата на неговите цветя. Има силно упойващ мирис, който води до пристрастяване и искам да вдишвам още и още от него. Долявам горичва нотка, подобна на кокичето. Ароматът много наподобява тези на зюмбюл и нарцис. Също като тях има зелена и свежа нотка. Най-много се доближава до аромата на жасмин самбак и люлюк. Определено си заслужава мястото на ароматно вдъхновение в парфюмната градина.


Всички снимки в публикацията са от личен архив.

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .