Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Восъчен парфюм „Магия“

Снимка към публикация

В тази публикация ще разкажа историята на восъчния парфюм „Магия“ и ще споделя със своите читатели неговата формула. Идеята за парфюма дойде след като получих като подарък восък от роза дамасцена от Нели от The Rose Valley. Бях правила и преди восъчни парфюми с розов восък, но не и с техния. Всеки нов ароматен материал за мен е предизвикателство за експерименти. Когато получих и отворих плика, в който беше восъка от рози, ме заля вълна от розов аромат, сякаш бях се потопила в море от рози. Розовият восък има по-различен мирис от етеричното масло, абсолюто и конкрета от роза дамасцена. Ухае сладко, меко и восъчно с плодови подтонове и разбира се много богат цветист аромат с подчертани розови нотки. Представете си какво може да направи такъв восък, който сам по себе си има парфюмен мирис - Магия.

Флорален восък от роза дамасцена

За читателите ще обясня, че флоралният восък е остатъчния продукт от конкрета, от който след обработка с алкохол се получава абсолю. Най-често на пазара може да намерите восъци от цветни материали, затова се наричат флорални восъци. Освен розов восък, може да срещнете восък от жасмин, мимоза, тубероза, османтус, магнолия.


Името на парфюма дойде съвсем естествено. В деня, в който направих няколко восъчни парфюма, подарих единия от тях на една дама в знак на благодарност за постъпка, с която ме трогна. На следващия ден намерих в пощата си мейл от нея, в който тя ми разказваше за въздействието, което е имал парфюма върху нея. Ароматът му ѝ беше възвърнал концентрацията и работоспособността, и за кратко време тя бе успяла да свърши голяма част от задачите си. Именно тя му даде името Магия. В допълнение към нейното споделяне, ще спомена, че ароматите на етеричните масла в парфюма разгръщат потенциала, засилват увереността и намаляват умственото напрежение.

Цитирам нейните думи, защото често аз самата споделям същото в разговори за натуралните парфюми.

Това, което ми направи още по-силно впечатление беше как ми подейства след това "парфюмчето". Пиша в кавички, защото за мен това не е само парфюм. Може би използваш тази дума, за да е по-достъпна за повече хора.

Парфюмът от естествени суровини не е просто аксесоар в нашето ежедневие, който използваме като допълнение към външния си вид, нито пък средство, с което да прикрием нашия личен аромат. Те са нашите невидими спътници, които неусетно и фино ни помагат да изразим себе си по най-добрия начин. Разбира се, от голямо значение е да познаваме естествените аромати, да знаем как да разчитаме техните сигнали и да умеем да се доверяваме на връзката с тях.


Парфюмът „Магия“ има флорален мирис с отварящи се свежи и сочни плодови нотки, които плавно се разгръщат в пищен букет от цветя и завършва със сладки, смолисти нотки.

Формулата на твърдия парфюм съдържа следните съставки:

 • 1 грам восък от рози
 • 4 грама пчелен восък
 • 12 грама масло от жожоба
 • 3 грама парфюмна композиция, което е приблизително 60 капки:
  • 6 капки етерично масло от розово дърво
  • 12 капки етерично масло от кумкуат
  • 8 капки етерично масло от роза дамасцена
  • 8 капки абсолю от жасмин грандифлорум
  • 14 капки етерично масло от бензое
  • 12 капки етерично масло от сомалийски тамян
  Восъчен парфюм „Магия“

След като всички съставки са претеглени и подготвени, заедно на водна баня се разтапят флоралния и пчелния восък. Етеричните масла се смесват предварително, добавят се към маслото от жожоба и се разбъркват добре. Когато восъците са напълно втечнени, към тях се добавя маслото от жожоба, в което вече е разтворена парфюмната комбинация. При добавянето му, восъците ще започнат бързо да стягат, което ще наложи допълнително загряване на водна баня за кратко време. Когато отново всичко е втечнено, можете да прехвърлите течността в кутийка за съхранение. Течността се стяга напълно в рамките на 10-15 минути и парфюмът вече е готов за употреба. Нанася се на пулсовите точки, а дамите с дълги коси могат да слагат малко количество от него в краищата на косите си като по този начин хем ще ги парфюмират, хем ще запечатват краищата срещу накъсване благодарение на восъците и маслото от жожоба. Добре е парфюма да се съхранява в плътно затварящ се контейнер и най-вече на хладно в горещите дни. Трайността му е 1 година.


Всички снимки в публикацията са от личен архив.


 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .