Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Тинктури от дълъг пипер, черен кардамон и корени от галангал и ангелика

Снимка към публикация

По време на едно пътуване до София, трябваше да отидем до Женския пазар и по-специално да посетим китайските магазини там. Търсейки по щандовете това, за което бяхме там, изведнъж погледът ми беше привлечен от пликчета с най-различни сухи подправки. Аз обожавам всякакви подправки – от традиционните български до екзотични и малко познати. Зачетох етикетите на малките прозрачни пликчета и когато видях сред тях надписа „Галангал“, познат ми от парфюмерията, реших, че трябва да разгледам всички възможни сухи растения в магазина. В ума си вече прехвърлях какъв метод мога да приложа за извличането на ароматни екстракти. Не намерихме това, за което бяхме отишли, но пък излязохме от магазина с изсушени корени галангал и ангелика, дълъг пипер и черен кардамон.


Миналия ноември накиснах сухите подправки в алкохол и след почти четири месеца мога да споделя ароматите на всяка една тинктура. Първо подготвих сухите подправки, като ги нарязох или счуках в хаванче възможно най-ситно. Корените галангал и ангелика са твърди и не може да бъдат счукани. Тях нарязох внимателно върху дървена дъска. В каменно хаванче счуках дългия пипер и черния кардамон. Външната обвивка на черния кардамон нарязах на ситно с нож.

Дълъг пипер (Piper longum)

Дълъг пипер

В сух вид дългият пипер има тръпчив, пикантен, цветист, сладък и земен мирис. Има прашна и суха нотка и ми напомня на черен чай. Ароматът на тинктурата върху тест лента в началото е остър, свеж, с едва загатнати цитрусови нотки на бергамот и лайм, постепенно става сладък и напомня на ликьор. След като се разгърне, става по-пикантен, земен и много наподобява на черен шоколад с чили. Асоциирам този аромат с пролет.

Черен кардамон (Amomum subulatum)

Черен кардамон

Преди да е накиснат в алкохол, черният кардамон има сладък, опушен, пикантен мирис, напомнящ на прегорял карамел. Усещат се нотки на старо, прашно и дървесно. Ароматът на тинктурата се разгръща до цветисто-пикантно и много наподобява карамфил. Има дълбок, опушено-дървесен мирис, който предизвиква в мен зимна картина, дървена къща сред гората, обградена с високи боророве, а вътре е топло и уютно от огъня в камината и ароматния чай, от който се разнася билков аромат. Най-силно свързвам черния кардамон със зимата.

Галангал (Alpina Officinalum)

Корени от галангал

Ако някога сте попадали на тази подправка и сте помирисали аромат ѝ, едва ли сте го забравили, защото той не остава незабележим. В сухия си вид корените имат едновременно свеж и землист мирис. Събрал е в себе си цветни, пикантни, лимонови, тревисти и дървесни нотки. От тинктурата се усеща лимонена свежест, букет от екзотични цветя, много лукс и изисканост. Напомня ми на ароматите, които се запечатаха в паметта ми по време на пътуването ми в Оман. Мирисът на галангал сякаш е съчетал в себе си пикантния вкус на манди ориз, омайните ухания, носещи се във въздуха от цъфналите плумерии,  и кълбетата дим от запаления бакхур. Сам по себе си ароматът на галангал е парфюм. Чувствам пеперуди в стомаха си. Влюбена в този аромат с дъх на лято.

Ангелика (Angelica archangelica)

 Още един впечатляващ аромат - земен, подправъчен, сладък, напомнящ на ориенталски пазар. Вдишвам от мириса на тинктурата и се пренасям в детството си, на село с баба и дядо, земята ухае на изобилие, а въздухът е наситен с аромата на печени чушки и лек пушек. Улавям мускусни нотки и гъбено-землисти подтонове. За мен този аромат описва златна есен.

Корени от ангелика

Предстои да експериментирам с тези материали в различни комбинации. Независимо, че повечето имат изразени пикантни нотки, смятам, че биха се вписали в цветни и дървесни парфюми също. От набюледията си върху трайността, установих, че най-дълго останаха мирисите на ангелика корени и дългия пипер, следвани от галангал корени и черния кардамон, който най-бързо се изпари.


Снимките в публикацията са от личен архив и freepik.

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .