Прескочи до съдържанието

Аромагичен дневник на Валентина от Fairy Scents

Севиля през април

Снимка към публикация

Преди няколко дни докато разглеждах растенията в един градински център, до мен долетя аромат, така любим и толкова магичен, че за миг ме пренесе на място, с което най-силно го свързвам. Около трийсет цитрусови дръвчета (кумкуати, лимони, портокали, мандарини), целите отрупани с цвят, разпръскваха из въздуха неустоим, изкушаващ и опияняващ мирис.

Цъфнал кумкуат

В следващите петнайсетина минути се държах като пчела, прелитаща от цвят на цвят. Обикалях от дръвче на дръвче, помирисвах всеки възможен отворен цвят и сравнявах разликите в нюансите на цветовете на различните цитрусови дръвчета. За мен времето спря, изчезнаха и хората около мен, бях се сляла с този аромат. Исках да измириша колкото мога повече от него, сякаш да складирам миниатюрни частици в обонянието си за по-късно.  След което ме заля вълна от спомени за няколкото вълшебни дни, в които всеки мой дъх беше придружен с вдишването на такъв аромат. От сутрин до вечер. От момента, в който слязох на летището, до момента, в който се качих на самолета обратно за България. И когато излязох от този унес, се сетих, че отново е април, но аз съм в София, а не в Севиля.


Всичко започна от една моя идея за парфюм. Долетя от неизвестното, настани се в ума ми и не ме остави на мира, докато не я реализирах. Исках да създам парфюм, който да е смесица от Ориента и модерния свят. Да е пъстър и цветен с енергията на пролетта, но да е и загадъчен, да носи отпечатъка на миналото. В главата ми кънтеше името Севиля. И въпреки, че това място беше непознато за мен, аз знаех, че следващият парфюм трябва да разказва история, свързана със Севиля. Първо изчетох различни пътеписи за този град,  след това прерових интернет пространството за публикации на блогъри, посетили Севиля. В продължение на няколко месеца духом се бях пренесла в Севиля. След като избрах тема за новия парфюм - Севиля през април, започнах и работата върху парфюмната композиция. Повече за парфюма Sevilla de Abril можете да прочетете в сайта ни. 

Парфюмът, посветен на Севиля през април

Тук ще разкажа за приключенията, които преживях няколко месеца след като парфюмът Sevilla de Abril вече беше готов. Реших да посетя Севиля точно през април и да проверя дали съм успяла да уловя чрез ароматите атмосферата в града по това време.

Защо Севиля през април? Това е месецът, в който най-големият град на южна Испания кипи от живот. Природата е най-щедра в своите цветове и аромати. Помня как излизайки от летището, очите ми се напълниха със сълзи. Първото нещо, което усетих, поемайки въздух, беше мириса на портокалов цвят. С всяко следващо вдишване, дробовете ми се изпълваха все повече и повече с този така красив, едновременно свеж и сладък, деликатен, но омайващ аромат. Когато се съвзех от разтърсилата ме силна емоция, видях пред себе си на улицата наредени в редица дървета горчиви портокали. Беше точно на обяд. Слънцето напичаше жарко и отворилите се портокалови цветчета още по-интензивно излъчваха своя аромат, който от горещината сякаш залепваше по всичко, до което достигаше.

Цъфнало дърво горчив портокал ме посрещна още на летището в Севиля

Летището се намира на 10 км от града и докато пътувах към мястото, където щях да отседна, жадно попивах всяка гледка навън и предвкусвах това, което ме очакваше следващите няколко дни. Бях избрала хотел в центъра, но на сравнително тихо място, което щеше да ми позволи да се разхождам из улиците на Севиля до късно вечер и да мога да почивам пълноценно след това.

Гледка към вътрешния двор на хотел Дона Бланка, в който бях отседнала

Първият ден се впуснах в обикаляне из малките улички на града без посока и цел. Особено се впечатлих от вътрешните дворове, с които разполагаха повечето къщи. Изглеждаха като оазиси, където човек може да се скрие от шума на града и да се наслаждава на зеленина и спокойствие.

Често къщите разполагат с такива вътрешни дворове

Следващите дни продължих с интерес да наблюдавам и изучавам разнообразната архитектура на града. Съвсем нормално е да видиш една до друга сгради в различен стил, белязани от историята на Севиля. Римската империя, а по-късно и нашествието на арабите са оставили съществен отпечатък върху архитектурния облик на града.

Катедралата на Севиля е построена в готически стил, а във вътрешността на двора ѝ, има градина с горчиви портокали.     

Гледка към Катедралата под цъфналите дървета от горчиви портокали

Горчивите портокали са се превърнали в символ на Севиля. Наричат ги naranja amarga. Горчивите портокали са донесени в Испания от Маврите през 10 век. Те вярвали, че тези дървета носят щастие и късмет и постепенно ги засадили из целия град. Към днешна дата в Севиля има над 30 000 дървета от горчиви портокали. Във вътрешния двор на Катедралата първоначално е имало палми, които около 15 век са били заменени с дървета от горчив портокал, подредени в няколко редици. Градината днес се нарича Patio de los Naranjos.

Гледка към портокаловите дървета от покрива на Катедралата

Прекарах цял един ден в двореца Алказар. Това, което бях прочела за него, докато събирах информация и правех проучване за парфюма, беше повлияло до голяма степен при избора ми на парфюмни материали. Наличието на такава забележителност в Севиля определи парфюма Sevilla de Abril като подчертано ориенталски.

Дворът на девойките в двореца Алказар

Дворецът е издигнат върху останките от мавърска крепост и стилът му е мудехар, смесица от арабски и испански влияния. Тронната зала ме остави без думи. Куполът е направен от кедрово дърво с уникално красива дърворезба, която може да се види в по-голямата част от двореца. Дървената декорация се редува с разноцветни мозайки и гипсови орнаменти.

Освен със забележителните си архитектурни особености, дворецът ме впечатли със своите разкошни градини, които също бяха в различни стилове. Различни видове палми, лабиринт от кипариси, розариум и разбира се няколко градини само с горчиви портокали са малка част от флората на двореца. 

Един от парковете на Алказар

Друга интересна архитектурна забележителност, която посетих, беше Каза де Пилатос, съчетание от италиански ренесанс и мудехар. Тук се насладих на многообразието от цветни мозайки. Едната стена на къщата беше покрита с огромна бунгенвилия, която точно по това време беше избухнала в цикламено. В задния двор беше разположена розова градина, а непосредствено до нея малък воден басейн, около който бяха наредени над 50 саксии с ароматни петунии.

Красивата Каза де Пилатос ме пренасе в друго време

През всичките тези дни, докато бях в Севиля, се провеждаше най-голямото събитие в града - Априлския панаир (Feria de Abril), който също беше част от концепцията за парфюма. Всеки ден след 17 ч. улиците на Севиля се превръщаха в парад на веселието. Жени, мъже и деца на различна възраст, облечени в цветни дрехи, се отправяха към мястото, където се провеждаше ежегодно панаира.  Не си падам по шумните събития, затова по-далече от входа не стигнах. Но това ми беше достатъчно за да видя мащаба на тези празници.

Главният вход на панаира

Една от вечерите се качих да гледам залеза над града от Метропол Парасол, наричан още Гъбите на Севиля. На фона на всички исторически и културни паметници в Севиля, това съоражение изпъква със своя модерен дизайн. Височината му е 26 метра, а площта - 150 на 50 метра. Представлява шест мащабни чадъра, свързани помежду си, като на покрива има панорамен път, от който се откриват гледки към всяка част от града.

Гледка към града от Метропол Парасол

Последният ден посетих известния площад Испания, построен в ренесансово-мавритански стил. В центъра на площада е разположен 500 метров канал с 4 моста, които представляват четирите древни царства на Испания. Няма как да останат незабелязани цветните керамични мозайки, типични за Севиля, които са навсякъде на площада.

Площад Испания

Бих се върнала отново в този град, защото времето не ми стигна да обиколя малките улички и многобройните паркове, които разказват истории за отминали времена. Всичко в този град е пропито с история, а между месеците март и май със сигурност и с аромата на портокалов цвят. Моето пътешествие из Севиля започна много по-рано, още от момента когато избрах да работя по парфюма Sevilla de Abril. А когато стъпих на севилска земя, имах усещането, че се връщам на място, където съм била преди. 


Всички снимки в публикацията са от личен архив.

 

Галерия

 

Ако от Аромагичния дневник ви е харесала или е била полезна за вас, може да я споделите с приятели.

 

Още такива записки от ароматните дневници на Валентина може да откриете .